American pie z filmu Prci prci prcičky

Tento recept som pred niekoľkými rokmi objavila v jednom časopise. Zaujalo ma, že to bol vraj pôvodný recept na jablkový mrežovník z komédie Prci prci prcičky. Bola práve jeseň, jabĺk a hrušiek bolo dosť tak som ho vyskúšala. A okamžite sme si ho všetci obľúbili. Odvtedy ho robievam každú jeseň- je to už také naše rodinné striebro. Recept som si trochu upravila do zdravšej verzií, ale to nie je samozrejme podmienka. Chutí vynikajúco s hruškami aj s jablkami. Zvonka je lesklá chrumkavá kôrka, no zvnútra sú šťavnaté škoricové jablká. Odporúčam ho jesť ešte teplý- vtedy je najlepší. Dobrú chuť. 🙂

Ingrediencie:

  • 320g hladkej špaldovej alebo celozrnnej múky (môžete použiť aj obyčajnú bielu  hladkú múku)
  • 120g nerafinovaného trstinového cukru (alebo bieleho kryštálového cukru)
  • 1/2 ČL mletého muškátového orieška (ja som použila muškátový kvet, lebo som nemala orech)
  • 1 ČL mletej škorice
  • 3 PL citrónovej šťavy (ja dávam väčšinou od oka)
  • štipku soli
  • 150g masla
  • 1 vajíčko
  • 3PL oleja
  • 100ml mlieka
  • 4 veľké jablká alebo hrušky

Postup:

  

Cesto si spravíme zmiešaním múky, 1 PL cukru a štipky soli- zapracujeme len mierne zmäknuté maslo nakrájané na plátky, olej a studené mlieko. Vypracujeme z cesta guľôčku, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie (môže byť aj sáčok) a dáme odpočinúť do chladničky.

  

Medzitým si ošúpeme jablká (alebo hrušky), vyberieme jadrovník a nakrájame na tenké plátky ktoré vložíme do misky. Posypeme ich muškátovým orieškom, mletou škoricou a zvyškom cukru- prilejeme citrónovú šťavu a všetko spolu dobre premiešame, aby sa prepojili chute.

Cesto si vyberieme z chladničky a rozdelíme si ho na dve polovice. Jednu polovicu vyvaľkáme na tenký plát- ktorým vystelieme okrúhlu koláčovú formu na pečenie, ktorú sme si predtým vytreli maslom. Do cestom vystlanej formy vylejeme zmes jabĺk so šťavou.

  

Druhú polovicu cesta tiež vyvaľkáme a nakrájame na tenké dlhé pásiky. Tie poukladáme na jablká tak, aby vytvorili mriežku. Mriežku potrieme rozšľahaným vajíčkom a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 220°C. Po 10 minútach túto teplotu znížime na 160°C a pečieme ešte asi 40 minút.

Vaša Pupa 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *