Karamelový bozk (vhodný pre histaminikov)

Na Vaše vyžiadanie, ohľadom receptov pre ľudí trpiacich HIT, Vám prinášam nový recept na skvelý zákusok, ktorý som nazvala Karamelový bozk. Miernou úpravou tohto receptu dosiahnete variantu vhodnú pre histaminikov. Napríklad ak nedáte do cesta celé vajíčko, ale len dva žĺtky, keďže bielky obsahujú vysoký podiel histamínu. Jeho prípravu zvládnu aj začiatočníci, je rýchlo spravený a upozorňujem Vás, že z plechu mizne extrémne rýchlo! Odporúčam ho podávať ešte teplý, prípadne ak Vám vychladne, tak si ho prihrejte- teplý chutí lepšie. Prajem Vám príjemné pečenie a ešte lepšiu chuť!

Ingrediencie:

  • 220g špaldovej múky
  • 110g masla
  • štipka soli
  • 4 PL studenej vody
  • 1 celé vajce veľkosti L (pre úplné vylúčenie histamínu použite dve žĺtka)

Plnka:

  • 4-5 ošúpaných jabĺk
  • 200 g nerafinovaného trstinového cukru (môžete použiť aj kryštálový cukor)
  • 55g masla

Postup:

Do misy si nahrubo nastrúhame maslo, pridáme múku, soľ, vodu a vajce/žĺtky a špirálovými metličkami vymixujeme hutné cesto (ku koncu domiesime rukami). Guľku cesta zabalíme do mikroténového vrecúška a uložíme do chladničky.

Zatiaľ si ošúpeme jablká a nakrájame ich na tenké plátky mesiačikov. Potom vyberieme cesto z chladničky a vyvaľkáme ho na trochu väčšiu veľkosť, ako máme okrúhlu tortovú formu (väčšiu asi o 2cm v priemere).

Na panvici si pomaly rozpustíme nerafinovaný trstinový cukor. Odporúčam robiť karamel na panvici, lebo v hrnci by mohol ľahko zhorieť. Keď máme karamel rozpustený, pridáme doňho maslo a premiešavame, aby sa vytvorila jednotná karamelová zmes. Tú vylejeme do tortovej okrúhlej formy. Na karamel poukladáme plátky jabĺk a celé to prikryjeme rozvaľkaným cestom. Okraje cesta zastrčíme dovnútra.

Dáme piecť do rúry na 160°C na približne 40 minút. Keď koláč vyberieme z rúry, necháme ho cca 5 minút vychladnúť a ešte teplý ho preklopíme na tortový podnos, prípadne do inej, väčšej formy. Koláč musíte preklopiť kým je teplý, lebo karamel by stuhol a po prevrátení by zostal na dne formy!

Dobrú chuť!

Vaša Pupa 🙂

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *