Vínoto

Toto rizoto, podľa mňa teda vínoto je úplne jednoduché a rýchlo spravené, čo sa mi ráta, pretože fakt nemám čas stáť pri sporáku 24/7 pri dvoch malých deťoch. Je veľmi chutné a papá ho s nami aj náš veľkáč, takže je vhodné aj pre deti, keďže alkohol sa varom z vína odparí.

Ingrediencie:

  • panenský olivový olej
  • za hrsť bobkových listov
  • sušený alebo čerstvý rozmarín (prípadne tymián)
  • 500g Arborio ryže (ja som použila bielu guľatozrnnú bio ryžu)
  • 500ml bieleho vína (ja som použila sladký Tokay)
  • zeleninový vývar
  • mrazený hrášok
  • parmezán
  • maslo
  • morská soľ
  • čierne mleté korenie
  • prosciutto šunka

Postup:

Panenský olivový olej si rozohrejeme v hlbokom hrnci a pridáme doňho bobkové listy a trochu rozmarínu. Bylinky trochu orestujeme nech pustia arómu. Potom prisypeme do hrnca neumytú ryžu- poriadne premiešame a podlejeme vínom. Varíme a zároveň miešame aby ryža neprihorela, pokým sa neodparí z vína alkohol. Potom zalievame ryžu zeleninovým vývarom a miešame a varíme, kým ryža nezmäkne. Ochutíme soľou, čiernym mletým korením a ešte trochou rozmarínu. Keď je ryža mäkká, pridáme nasrúhaný parmezán a mrazený hrášok a poriadne premiešame. Rizoto by malo byť vláčne- čiže nemal by sa z neho vypariť všetok vývar. Do rizota nakoniec pridáme ešte dve 3 lyžice masla a premiešame, aby sa maslo rozpustilo. Rizoto podávame s dochrumkava ugrilovaným prosciuttom a posypané parmezánom.

Príjemné varenie a dobrú chuť želám!

Vaša Trendymama 🙂