Mandľovník s ovocím
- Published
- in Nezaradené
Tento skvelý dezert sa dá spraviť aj úplne bez múky. A to tak, že nahradíme časť múky mletými mandľami alebo orechmi. Milujeme ho úplne všetci pre jeho fantastickú chuť, chrumkavú kôrku, šťavnaté vnútro a skaramelizovaný povrch. A ja ho milujem aj kvôli jeho extrémne rýchlej príprave. Nech sa páči:
Ingrediencie:
Korpus:
- 50 g špaldovej alebo celozrnnej múky (túto časť vieme nahradiť mletými mandľami alebo orechami)
- 1/2 ČL sódy bikarbóny alebo vínneho kameňa (môžete použiť aj klasický kypriaci prášok)
- 200g mletých mandlí alebo vlašských orechov
- 100g nerafinovaného trstinového cukru
- 150g rozpustného masla
- 2 vajcia
Náplň:
- 50g rozpusteného masla (môžete použiť aj 100g ak ho chcete mať šťavnatý)
- ovocie podľa vlastného výberu (ja som použila čierne ríbezle ale výborne sa hodia marhule alebo broskyňe)
- na posypanie celé mandle/mandľové lupienky/kešu orechy (ja som tentokrát nemala takže sa môžete zaobísť aj bez nich, ale odporúčam ich tam dať)
- na posypanie nerafinovaný trstinový cukor
Postup
Do väčšej misky si dáme všetky ingrediencie na korpus a vyšľaháme (alebo ručne vymiešame) na hladké cesto. Vymastíme si formu na pečenie bravčovou masťou alebo kokosovým olejom (ja používam radšej kokosový olej) a dám do nej cesto ktoré pekne uhladím.
Na vrch cesta poukladám ovocie- posypem ho orechmi a cukrom a nakoniec zalejem rozpusteným maslom. Koláč pečieme v rúre pri 180°asi 40 minút.