Mandľovník s ovocím

Spread the love

Tento skvelý dezert sa dá spraviť aj úplne bez múky. A to tak, že nahradíme časť múky mletými mandľami alebo orechmi. Milujeme ho úplne všetci pre jeho fantastickú chuť, chrumkavú kôrku, šťavnaté vnútro a skaramelizovaný povrch. A ja ho milujem aj kvôli jeho extrémne rýchlej príprave. Nech sa páči:

Ingrediencie:

Korpus:

  • 50 g špaldovej alebo celozrnnej múky (túto časť vieme nahradiť mletými mandľami alebo orechami)
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny alebo vínneho kameňa (môžete použiť aj klasický kypriaci prášok)
  • 200g mletých mandlí alebo vlašských orechov
  • 100g nerafinovaného trstinového cukru
  • 150g rozpustného masla
  • 2 vajcia

Náplň:

  • 50g rozpusteného masla (môžete použiť aj 100g ak ho chcete mať šťavnatý)
  • ovocie podľa vlastného výberu (ja som použila čierne ríbezle ale výborne sa hodia marhule alebo broskyňe)
  • na posypanie celé mandle/mandľové lupienky/kešu orechy (ja som tentokrát nemala takže sa môžete zaobísť aj bez nich, ale odporúčam ich tam dať)
  • na posypanie nerafinovaný trstinový cukor

Postup

Do väčšej misky si dáme všetky ingrediencie na korpus a vyšľaháme (alebo ručne vymiešame) na hladké cesto. Vymastíme si formu na pečenie bravčovou masťou alebo kokosovým olejom (ja používam radšej kokosový olej) a dám do nej cesto ktoré pekne uhladím.

Na vrch cesta poukladám ovocie- posypem ho orechmi a cukrom a nakoniec zalejem rozpusteným maslom. Koláč pečieme v rúre pri 180°asi 40 minút.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *