Špaldové vanilkové rožteky (vhodné pre histaminikov)
- Published
- in Nezaradené
Samozrejme, ako inak, tradičný recept som si dosť zásadne pomenila, keďže v rodine máme viacerí tráviace problémy a potrebujeme stravu nielen chutnú, ale predovšetkým ľahko stráviteľnú. Tento recept je vhodný nielen pre žlčnikárov a žalúdkárov, ale tiež aj pre ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou (podobne, ako je to aj u mňa). Tieto vanilkové rožky sú nielenže fantastické chuťovo, ale obsahujú len zdravé a ľahko stráviteľné potraviny, ktoré majú nulový, alebo len veľmi nízky obsah histamínu. Príprava je extrémne jednoduchá a pomerne rýchla, takže je tento recept vhodný aj pre úplných začiatočníkov.
Ingrediencie:
- 300g hladkej špaldovej múky
- 2 žĺtky
- 200g zmäknutého masla
- 150g mletých mandlí
- 100g trstinového nerafinovaného cukru
- lyžička škorice
- vanilkový cukor
Postup:
Všetky suroviny si dáme do veľkej misy a vymixujeme s ručným mixérom (so špirálovými nadstavcami). Mixovaním nám vzniká drobinka, ktorú zapracujeme ručne do hotového cesta. Vznikne nám hustá hmota z ktorej tvarujeme malé rožky a ukladáme ich na plech vystlaným papierom na pečenie. Pečieme v rozohriatej rúre pri 180°C približne 10-15 minút (to si treba individuálne odsledovať). Upečené rožteky ešte teplé obaľujeme v zmesi z práškového a vanilkového cukru a ukladáme do uzatvárateľnej nádoby. Až keď rožteky úplne vychladnú, môžeme nádobu zavrieť.
Prajem Vám príjemné pečenie a dúfam že Vám budú chutiť minimálne tak, ako nám. 🙂
Vaša Pupa